REYN Bosnia and Herzegovina

BRISEL – Sanela Bešić dobitnica prve EU nagrade za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj

Povodom romske sedmice u EU 18. do 21. marta 2019. godine u Briselu  je upriličena dodjela nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj pod nazivom “Nepoznati heroji”, posvećeno ženama Romkinjama koje su uticale na značajna poboljšanja u svojim zajednicama. Dobitnici nagrada su Romkinje iz lokalnih zajednica ili Romkinje iz organizacija civilnog sektora čija su sjedišta u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji, Republici Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

Sanela Besic Indira Bajramovic
dav

Važno je istaknuti da su dobitnice nagrada iz Bosne i Hercegovine Sanela Bešić, Izvršna direktorica Kali Sara – Romski informativni centar iz Sarajeva i Indira Bajramović, iz Udruženja žena Romkinja “Bolja budućnost” iz Tuzle.

„U nevladinom sektoru na rješavanju pitanja Roma radim 17 godina i nakon svih ovih godina biti dobitnica prve nagrade EU za doprinos razvoju romske zajednice u BiH je u svakom slučaju velika čast, privilegija, ali i odgovornost. Danas kad se vratim na početak mog rada u nevladinom sektoru mogu reći nije bilo jednostavno, bilo je ustvari jako teško ispregovarati sa vlastima u BiH da je za najveću nacionalnu manjinu, najugorženiju,  potreban strateški pristup rješavanju problema. Vlasti u BiH bile su nezainteresovane i nisu vidjele razlog, potrebu da nešto moraju raditi po pitanju romske problematike, objašnajvajući da Romi u BiH pored tri konstitutivna naroda nisu prioritet u državi. Zahvaljujući podršci vlade Sjedinjenih Američkih država vlasti u BiH su izradili potrebne dokumente (strategiju i AP) i pristupile programu Dekade Roma 2005-2015. godina, što je bilo ključno za sve dalje aktivnosti u BiH. Od 2002. godine pa do danas mnoge stvari su se promjenile. Prije svega odnos između predstavnika vlasti i nevladinog sektora se značajno promjenio jer već godinama zajedno kreiramo politike za Rome što je na početko bilo nezamislivo. Drugo, od jedne države koja ne želi i nije zainteresovana da radi na rješavanju problema Roma danas imamo jasnu opredeljenost države BiH da radi na kreiranju boljih životnih uslova za Rome. I ono najvažnije sve ovo ima uticaja i na one zbog kojih ovo i radimo na ljude u romskoj zajednici i kvalitetu njihovog života.

Iza nas je jako mnogo urađenog posla. Međutim, posao nije završen. Rekla bih da smo u proteklom periodu tek postavili temelje za dalji rad. Ispred nas su novi izazovi i obaveze. Nadam se da će oni dati rezultate koji će uticati na poboljšanje života građana u BiH.

Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su prepoznali moj radi i doprinos u poboljšanu života Roma u BiH kao i svima onima koji sve ove godine zajedno sa mnom rade. Na kraju samo svi zajedno možemo stvarati bolje uslove za život naših građana – kazala je dobitnica nagrade iz BiH, Sanela Bešić, izvršna direktorica Kali Sara – Romski informativni centar.

Dobitnice nagrada su tokom tri dana boravka u Briselu imale čast prisustvovati studijskoj posjeti evropskim institucijama.

Nagrada se finansira iz IPA fondova Evropske unije, implementira je organizacija Roma Active Albania (RAA), a NVO Mladi Romi je nacionalna partner organizacija.

Evropska unija svake godine dodjeljuje nagradu za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, a ove godine akcenat je na ženama, koje su svojim radom doprinijele poboljšanju situacije u svojoj zajednici. Po dvije nagrade su dodijeljene za svaku od sedam zemalja, za ukupno četrnaest nagrađenih.