REYN Bosnia and Herzegovina

04.10.-05.10.2019. U Brezi održan novi set edukativne radionice za roditelje s ciljem jačanja roditeljskih kompetencija

Udruženje World Vision u partnerstu sa udruženjem Kali Sara – Romski informativni centar koordinatorom REYN BiH mreže organizovali su u Brezi novi set edukativnih  radionica za roditelje na temu odgovornog roditeljstva.  Razvoj seta roditeljski vještina sastavljen je od 8 tema/modula namjenjenih raazvoju roditeljski vještina.

Roditeljstvo je kompleksno i sastoji se od niza zadataka, uloga, pravila i odnosa koje roditelji ostvaruju u interakciji sa djetetom. Roditelji se danas suočavaju sa brojnim pitanjima i situacijama koje nisu postojale u njihovom djetinjstvu i u kojima iskustva odgoja prethodnih generacije ne daju dobra rješenja. Roditelji često ne znaju što se od njih očekuje i boje se grešaka u odgoju, a to kod njih stvara osjećaj krivice i tjeskobe.

Jačanje roditeljskih kompetencija usmjereno je na pomoć roditelju da se dobro osjeća u svojoj roditeljskoj ulozi kojoj je dorastao, što ga čini sposobnim ne samo za obiteljski odgoj nego i za biranje najboljeg za svoje dijete u smislu izvanobiteljskih uticaja i uspostave partnerstva sa onima koji dijete odgajaju i obrazuju. U kontekstu jačanja roditeljskih kompetencija to znači da se ne radi samo o onome što roditelji znaju i u čemu su vješti, nego i o njihovim stavovima, tome kako se osjećaju u svojoj roditeljskoj ulozi i kakvu percepciju sebe kao roditelja imaju.