REYN Bosnia and Herzegovina

20.11.2019.godine, New York – Povodom obilježavanja 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima djeteta u BiH šesnaestogodišnjakinja Amila Alikadić iz Kalesije u ime djece iz Bosne i Hercegovine obratiti će se delegatima UN Generalne skupštine

20. novembra, 2019. godine globalno se obilježava 30. godišnjica od potpisivanja UN Konvencije o pravima djeteta. Ovim povodom organizacije u čijem je mandatu zaštita djece, u zgradi Generalne skupštine UN-a, organiziraju događaje u kojima je planirano učešće onih kojih se konvencija najviše tiče, djece.  Amila Alikadić (16), mlada omladinska aktivistkinja će se u ime djece iz BiH obratiti delegatima UN Generalne skupštine. Amila Alikadić je šestanestogodišnja djevojčica iz Kalesije , koja je kao mlada aktivistica prepoznata u svojoj zajednici , školi i pokretu “Vrijedni pažnje”, te kao World Vision Mladi lider iz BiH pozvana da učestvuje i donese glas djece i mladih BiH ovom važnom globalnom forumu.

“Ushićeni smo i ponosni na činjenicu da će Amila dijete iz BiH i našeg programa imati priliku učestvovati i donijeti glas svojih vršnjaka iz BiH u ovom vrlo bitnom događaju” rekla je Dragana Bulić ispred nevladine organizacije World Vision BiH.

Amila će, pored brojnih aktivnosti, zajedno sa djecom iz različitih krajeva svijeta i ambasadorima dobre volje učestvovati u interaktivnom segmentu dogadaja u organizaciji UNICEF-a, u kojem Djeca preuzimaju Generalnu skupštinu UN-a i iz svoje perspektive govore o pravima djece u svijetu. “Presretna sam zbog ukazane časti i jedinstvene prilike , nisam ni sanjala da se ovakvo nešto može desiti običnom djetetu iz obične porodice i zajednice u BiH” ističe Amila Alikadić.

Ovo je prvi put da mlada osoba iz BiH učestvuje u diskusiji u Generalnoj Skupštini UN-a.