REYN Bosnia and Herzegovina

08.04.2020. OTVORENO PISMO REYN MREŽE POVODOM OBILJEŽAVANJA 8. APRILA MEĐUNARODNOG DANA ROMA

OPRE ROMA!

Dragi prijatelji,
upućujemo vam naše iskrene čestitke  povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma.

Dok nastavljamo sa naporima za stvaranje bolje budućnosti za vašu djecu, željeli bismo naglasiti naše duboko vjerovanje u vaše vlastite snage i mogućnosti.

Draga djeco,

Nikada ne odustajte od svojih snova, postavite ciljeve visoko i nikada nikome ne dopustite da vas obeshrabri. Borite se protiv diskriminacije znanjem i dostojanstvom i postanite faktor promjene! Zajedno sa svojim roditeljima, porodicom i prijateljima brinite o vašem zdravlju i ostanite bezbjedni. Ne odustajte od učenja i školovanja čak i u ovim vremenima kada vam je to možda teže.

Dragi roditelji,

Vi ste prvi odgajatelji svoje djece, najbolja podrška i sklonište za njih i najsnažniji uzor. Budite tu za svoju djecu. Budite snažni i dobro se brinite o sebi! Naučite svoju djecu svojoj kulturi i vrijednostima i razgovarajte s njima na romskom jeziku – učinite svoju djecu ponosnim govornicima romskog jezika.

Poštovane zajednice,

Vrijeme je za okupljanje i udruživanje snaga, razmjenu znanja i iskustava i zajedničko prevladavanje izazova. Budite ponosni članovi svoje zajednice, doprinoseći promjenama koje želite vidjeti u društvu!

Dragi profesionalci i para-profesionalci ranog rasta i razvoja djece,

Ne možemo vam dovoljno zahvaliti za izvanredan posao koji obavljate, posebno sada u ovo nesigurno vrijeme. Vi dajete primjer mlađim generacijama; vaše priče ih inspirišu, a vaši postupci potiču ih da sanjaju naglas!

Svijet se mijenja, ali obaveze REYN mreže ostaju iste i danas i svakog dana. Nastavljamo zagovarati prava i dobrobit svakog romskog djeteta i promoviramo inicijative i programe koji imaju za cilj poboljšati kvalitetu usluga na polju ranog rasta i razvoja.

Romski jezik i kulturu slavimo u svoj svojoj ljepoti. Prepoznajemo snagu romskih roditelja i zalažemo se za njihovo sudjelovanje u odlukama koje se tiču ​​njihove djece.

REYN mreža obećava da će nastaviti izgradnju snažnih odnosa sa romskim zajednicama širom i unutar zemalja. Kao snažni saveznik, uvijek ćemo se zalagati za promjenu koja odražava vaše potrebe kao zajednice i podržava bolje rezultate za sve.

Duboko smo posvećeni podršci vama kroz platformu za širenje vašeg glasa. I dalje smo nepokolebljivi u zalaganju za različitost u radnoj snazi ​​u ranom djetinjstvu i za to da imamo što više vas, romskih profesionalaca i para-profesionalaca, na polju ranog razvoja.

Mi smo u svemu ovome zajedno i nećemo odustati jer:

Dosta je izgubljenih romskih generacija!